Hajógyári-sziget II.

Helyszín:    Hajógyári-sziget, Budapest, III. kerület

Tervezés:    2015

Hajógyári Sziget közösségi és kulturális célú fejlesztése, a Kis-Duna épületállományának felhasználásával, 126 500 m2 terület 63 000 m2-es épületállománnyal.

Épületegyüttes funkciója

Szigetcsúcs rendezvényközpont, Dunaház és Hajózási Múzeum, Ifjúsági Ház, Szórakozó és kulturális Központ, művészeti negyed és munkahelyi terület, Római Kert rekreációs terület, Római Kulturális Központ, Hadrianus Csarnok, Hadrianus Régészeti Park.

A korábbi Óbudai Hajógyár megmaradt és védett épületállományának felhasználásával, valamint a környezeti adottságok figyelembevételével nagyszabású kulturális események rendezésére, szórakoztatásra és pihenésre alkalmas együttest hoztunk létre.
Urbanisztikai vonalon a Műhely Zrt. és Város- Teampannon Kft. közreműködését kell megemlíteni a teljes terület vonatkozásában. Irodánk a Kis-Duna sziget épületállományának hasznosításával és közvetlen környezetének rendezésével és ehhez tartozó programalakítással foglalkozott.

A hajózástörténet emblematikus elemein túl a szabad téren, illetve a terület melletti öbölparton számos muzeális hajó elhelyezését javasoljuk múzeumi illetve turisztikai és vendéglátó funkciók bővítésére. A sziget újrahasznosítására vonatkozó terveket nagy létszámú projektcsoport készítette. A fenti épületek hasznosítási javaslatának építészeti koncepciója készült irodánk részéről.

A kiállítási rekonstrukció és védőépület kialakításában a Narmer Építész Stúdió képviselője Vasáros Zsolt építész-művészettörténész vett részt.

Az Ifjúsági Kulturális Központ a 122, 117 és 120-as épületek felhasználásával alakul ki. Valamennyi védett, műemléképület. Az egykori gépgyártó csarnok háromhajós téri adottságát kihasználva, középen osztható-összenyitható nagytermet, míg a szélső hajókban, a földszinten közönség kiszolgálóhelyiségeket, az emeleten kulturális funkciókat tartalmazó klubhelyiségeket alakítottunk ki.  A déli oldalon lévő keresztszárnyban stúdiószínház alakul ki. A bejárat-híd felőli részen- nagy méretű kertfelülettel határolt szabadtéri területek kapcsolódnak a belső funkciókhoz. A 117-es épület a nagy háztól elkülönülten, a fiatalabb korosztály igényeihez igazodó játszóház tartozik.
A 120 jelű, víz felett lévő javítócsarnok fedett szabadtéri vízi színpadként való hasznosítására kerül sor a nagy ifjúsági ház keleti oldalához csatlakozva.

A területen árvízvédelmi munkák, valamint a régészeti feltárással kapcsolatos tevékenység van folyamatban.